Har kunden altid ret?

Ikke hos mig!

Når jeg arbejder med dukker, så producerer jeg et stykke kunst. Jeg lægger ufatteligt mange timer i arbejdet, både med at få bittesmå detaljer på plads, men også selve malingen. Håret der rootes i, tager glat væk mellem 100 og 200 timer, afhængig af hovedets størrelse og hårdhed.

ALT fotograferes inden dukken sættes til salg. Også eventuelle fejl, eller detaljer jeg ikke selv er helt tilfreds med OG min pris bliver sat derefter. INTET er skjult.

Er dukken en specialbestilling, tager jeg billeder undervejs og sender til kunden, og går ikke videre før jeg har hørt tilbage om kunden er tilfreds. Skulle der komme en fejl undervejs som ikke kan rettes til, så nedsættes prisen derefter.

Jeg har MERE end 20 års erfaring i at lave reborn dukker. Jeg VED hvad mine dukker kan holde til, og hvad de ikke kan holde til og jeg sørger for at kunden er oplyst om det.

En ting er almindelig ælde, også selvom den blot sidder til pynt. Hvis dukken bruges som terapidukke, er det også normalt at der også kommer almindelig brugsslid efterhånden, hår der trænger til lidt opfriskning, måske lidt skrammer hist og pist. Det må forventes, og jeg yder service på dukker jeg har lavet, uden beregning, men kunden skal selv betale porto frem og tilbage og det er vel kun rimeligt når jeg betaler resten?

Men når jeg så efter seks måneder bliver verbalt overfuset over at have lavet noget lort der ikke holder, og samtidig ser en dukke der er klasket sammen som en 50 år gammel bamse, og håret næsten væk, så ved JEG godt, at den dukke har været brugt som andet end terapidukke eller et stykke kunst til pynt. Og her stopper min service altså. Og her har kunden absolut ikke ret.

Jeg ville da aldrig forvente at hvis jeg slashede et dyrt maleri med en kniv, at kunstneren bag maleriet så ville reparere det gratis og samtidig finde sig i at blive svinet til på det groveste.

Der findes desværre, i vores ellers dejlige dukkeverden, nogle få mennesker der virkelig kan ødelægge glæden ved at lave dukker. De sniger sig rundt i facebook grupperne under nye brugernavne hele tiden, for så snart det bliver opdaget hvem de er, bliver de blokeret. Der går ikke mange dage, så dukker de op igen, men deres opførsel afslører hurtigt hvem de er.

Jeg synes det er dybt sørgeligt, at så meget tid og energi skal bruges på at forhindre den slags mennesker i at ødelægge glæden for resten, hvor den tid og energi i stedet kunne bruges på at lave flere dejlige dukker, og hygge sig med andre dukke elskere der kan finde ud af at opføre sig ordenligt!

/Karina Brandt