Hvorfor så høje priser

Nyankommere i reborn hobbyen undrer sig tit over hvorfor priserne på helt nye reborn dukker er så høje. “Det er jo bare en dukke”… 

Nej. En reborn dukke er ikke bare en dukke.

En reborn dukke er et stykke kunst, som er håndlavet næsten fra start til slut. 

Når jeg siger næsten, er det fordi der er en mellemproces hvor der skal støbeforme til, og det foregår på en fabrik. Ellers er ALT andet håndlavet, og tager rigtig mange timer, flere timer end du kan forestille dig.

Hvis man sammenligner reborn kunsten med andre typer jobs, som f.eks. Læger og professorer – de har gået i skole i rigtig mange år, haft kæmpe studielån at betale tilbage efter endt uddannelse, og fordi de har dygtiggjort sig på de måder de har, skole, skole, skole og mere skole, kan de tilkomme en høj løn når de tiltræder en stilling. Det er der ingen der stiller spørgsmålstegn ved. De har knoklet for deres løn.

Men ved I hvad?

Det har rigtig mange af vi dukkekunstnere også. Vi har også brugt mange år på at gøre os dygtige, brugt mange penge på at følge kurser for at gøre os dygtigere, spildt penge på fejlproduktioner der røg i skraldespanden men som vi også lærte noget af. 

For at tage det helt fra starten, så er her en forklaring på processen.

Først sidder en kunstner et eller andet sted i verden med en klump hobby ler. Enten er det lufttørrende, eller af den slags der hærdes i en ovn. Disse kunstnere har ofte brugt rigtig mange år på at dygtiggøre sig i at modellere så ansigt, hænder og fødder ser ægte og levende ud. De har måske også brugt rigtig mange penge på at gå på skoler og kurser for at blive dygtige og på at blive certificeret eller få diplom på deres kunnen. De har fejlet mange gange undervejs før de blev dygtige. Det har kostet dem dyrt. 

Når disse modellører eller skulptører som de også kaldes, er blevet så dygtige at deres håndværk kan sælges, kan de tillade sig at tage gode priser for det, NETOP fordi de har lært i så mange år, brugt tusindvis af timer på at blive dygtige og fordi de ofte har betalt sig til at blive dygtige. Det har de AL mulig ret til nu at fordele ud på deres arbejde. Og hvis de ovenikøbet er så dygtig en modellør at MANGE vil eje deres kunst, kan de tillade sig at sætte prisen endnu højere.

Disse dukkedele, lavet af ler, sendes så til en producent som producerer et vis antal kits, nogle i små oplag andre i store, og nogle ubegrænset oplag. De kommer derefter ud til forhandlere, som vi reborn dukkemagere så køber fra.  Nogle kits er billige og nede på 300kr., enten fordi kunstneren er helt ny og stadig ukendt, det kan være tale om 2. Sorteringskits, eller et kit der er svært at sælge fordi det ikke appellerer til folk.  Og så er der andre kits fra dygtige kunstnere som er meget anerkendte, deres kits kommer nemt op i 1500kr., specielt hvis de er 70cm og derover og/eller har vinylkrop.

Dertil kommer forsendelse til  min bopæl, de andre materialer der også skal bruges, som maling, hår, værktøj, fyld, øjne, øjenvipper, tøj, og hvad der andet skal bruges til bare en enkelt dukke. Disse ting er heller ikke gratis. Et par øjne kommer nemt op i 300kr plus forsendelse og skal man have dem hjem fra et ikke-EU land så kommer der også 25% moms på, både af øjnenes pris OG forsendelsen. Fordi jeg bruger Genesis maling der skal hærdes i ovnen, skal jeg bruge strøm i mange timer indtil dukken er færdigmalet. Strøm er desværre ikke gratis. 

Nogle af os der laver reborn dukker, har brugt rigtig mange år på at blive dygtige. Nogle har gået på kurser og fået diplomer og certifikater, det har de betalt dyrt for. Andre, især os der var pionererne indenfor reborning, er selvlærte fordi der ingen var før os til at lære os det, hvilket absolut ikke er mindre værd – den der startede reborningen for nogle og tyve år siden, var også selvlært. Os der er selvlærte, har også haft rigtig mange fejl undervejs, fordi vi ikke havde nogen til at tippe os eller undervise. Det har kostet os dyrt, og vi har måttet kassere mange ting fordi de ikke blev gode nok. 

At give penge ud for at kunne lave noget der i sidste ende kan bringe penge ind igen, som f.eks. Indkøb af materialer, strøm til brug af ovn så malingen kan hærde, papkassser og pakkemateriale, kaldes omkostninger.

Hvis et firma skal køre rundt, skal omkostningerne dækkes. Og så skal der også helst være et overskud i sidste ende så der bliver råd til at købe nye kits ind til lageret og materialer så de er klar til brug når der kommer bestillinger. 

Arbejder man på et af de dyre kits til 1500kr fra USA eller Canada, og har fået øjne med der løber op i 2-300kr, + forsendelse på 350kr og 25% moms, så er vi allerede oppe på de første 2500kr af hvad dukken kommer til at koste. Dertil kommer hår der ofte skal bruges 2-3 pakker til 300kr pr. Pakke.  Nålene vi bruger er tynde og knækker let, der bruges glat væk 15-20 nåle til et enkelt babyhoved. En pakke med 10 nåle koster omkring 8kr pr. Stk. så er vi oppe på 3500kr.   

Strømmen til ovnen er næsten den mindste udgift. 8kr. For 8 arbejdstimer. Og hvis man maler som jeg, kommer man op på omkring 32-40  timer, altså 40kr, altså ikke så dyrt som resten.

At roote hår på en dukke tager MANGE timer. Et lille hoved der er blødt at arbejde i, kan klares på omkring 25-30 timer. Men hvis hovedet er hårdt, og almindelig størrelse eller større, kommer man nemt op på 100 timer, alene ved at sætte hår på. 

Her kommer vi så til hvor vi kan begynde at tælle timer sammen –  100 timer med rootning, 40 timer med maling og hærdning, så har vi 140 arbejdstimer.  Mindstelønnen i Danmark ligger omkring 125-130kr.  Ganger vi det op med 140 arbejdstimer, burde ovenstående dukke koste 17.500 – 19.500 kroner ALENE i arbejdstid. Dertil kommer så de 3500kr den har kostet i anskaffelser af materialer.

Så kære kommende reborn dukke ejer, hvis du ser en reborn dukke til 3500 – 5000 kr er den BILLIG.  Det kan godt være det er mange penge at skulle af med, men i forhold til hvad vi som dukkemagere har lagt i af omkostninger og arbejdstid, arbejdstid vi vel at mærke IKKE bliver betalt for, så er et stykke kunst som reborn dukker er, ikke dyre.

Harlow kit af Sandy Faber